Την προσοχή μου τράβηξε πρόσφατα ένα βίντεο με τίτλο «Γιατί ήταν σχεδόν αδύνατο να κατασκευάσουμε το μπλε LED!».

Η περιέργειά μου με έφερε μπροστά στην ιστορία των διόδων φωτοεκπομπής (Light-emitting Diodes), τα γνωστά μας LED. Πολύ περιληπτικά: ενώ αυτά που εκπέμπουν κόκκινο ή πράσινο φως κατασκευάστηκαν κοντά στο 1962, για τις επόμενες δεκαετίες ήταν αδύνατο να βρεθούν η μέθοδος κατασκευής και το κατάλληλο υλικό για ένα LED που θα φώτιζε… μπλε. Το βίντεο περιγράφει την προσπάθεια και το πείσμα του Ιάπωνα Shuji Nakamura, ο οποίος το 1993 καταφέρνει και το παρουσιάζει, αφήνοντας την ανταγωνιστική αυτή κοινότητα και άλλες εταιρείες κολοσσούς άφωνες. Η συμβολή του θεωρήθηκε σημαντική και το 2014 βραβεύτηκε με Νόμπελ Φυσικής, γιατί από το μπλε LED η μετάβαση στο λευκό ήταν σχετικά εύκολη (τοποθετώντας μια επίστρωση φωσφόρου) και άνοιξε τον δρόμο προς την ευρεία χρήση- ενεργειακά-αποδοτικού φωτισμού. Ο Nakamura πέρασε από πολλές δυσκολίες: οικονομικές, έντονες προσπάθειες που οδηγούσαν σε αποτυχίες και απογοήτευση, περιφρόνηση από συναδέλφους, πίεση από ανώτερα στελέχη, αλλά πάλεψε επί πολλά έτη να τις ξεπερνάει, γιατί απλώς ήθελε να φτάσει στον στόχο του, που δεν ήταν άλλος από ένα μπλε φως…

Αντίστοιχα οι χριστιανοί οφείλουμε να ψάχνουμε και να παλεύουμε μέχρι να βρούμε όχι ένα οποιοδήποτε φως, αλλά το «φῶς τοῦ κόσμου» – τον Χριστό – και να Τον ακολουθούμε, ώστε να μην περπατάμε στο σκοτάδι (Ιωάν. η’ 12). Είναι παράξενο που ακούγεται συχνά τελευταία το αντίθετο, ότι ο Χριστός και η Εκκλησία είναι σκοτάδι… Παρατηρώντας όλα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία, μάλλον τα παρακάτω λόγια του Χριστού είναι τόσο επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε:

«Το φως ήρθε στον κόσμο, οι άνθρωποι όμως αγάπησαν πε­ρισσότερο το σκοτάδι παρά το φως, γιατί οι πράξεις τους ήταν πονη­ρές. Κάθε άνθρωπος που πράττει έργα φαύλα (ανήθικα) μισεί το φως και δεν έρχεται στο φως, γιατί φοβάται μήπως αποκαλυφθούν τα έργα του και κρι­θούν» (Ιωάν. γ’ 19-20).