Η οσία Μαρία γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 345 μ.Χ.. Παρά τις συμβουλές γονέων και ιερέων, ακολούθησε τον δρόμο της διαφθοράς και της ακολασίας για δεκαεπτά χρόνια. Η θεία πρόνοια όμως δεν την άφησε. Ο πανάγαθος και πολυεύσπλαχνος Θεός ενήργησε το δικό Του σχέδιο σωτηρίας. Οδήγησε τα βήματά της μαζί με άλλους απρόσεκτους νέους στους Αγίους Τόπους την ημέρα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Φτάνοντας στην είσοδο της εκκλησίας, η Μαρία αισθάνθηκε την ανάγκη να μπει στην εκκλησία και να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό. Μάταια όμως. Μια αόρατη δύναμη την εμπόδιζε να περάσει την είσοδο του ναού. Η αλλαγή στα βάθη της καρδιάς της ήδη είχε αρχίσει. Παρακάλεσε την Παναγία να της επιτρέψει να εισέλθει στον ναό και να προσκυνήσει δίνοντας την υπόσχεση ότι θα ακολουθούσε την οδό που οδηγεί στον Χριστό. Έπειτα, με υπόδειξη του Θεού, πήγε στην έρημο του Ιορδάνη, όπου εξομολογήθηκε και κοινώνησε το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου. Για περίπου 50 χρόνια ακολούθησε αυστηρή άσκηση και προσευχή.

Δεν συνάντησε ποτέ κανέναν άνθρωπο, παρά μόνο τον ιερομόναχο Ζωσιμά, ο οποίος, λίγο πριν παραδώσει το πνεύμα της στον Κύριο, της πρόσφερε τον «άρτον της ζωής», τη Θεία Κοινωνία. Με την αυστηρή της άσκηση έσβησε το αμαρτωλό παρελθόν της και συγχρόνως έγινε μεγάλο παράδειγμα μετανοίας.

Το φάρμακο της αμαρτίας, λοιπόν, είναι η μετάνοια. Όπου υπάρχει η μετάνοια, υπάρχει η φιλανθρωπία του Θεού. Ας κάνουμε φέτος, τη Σαρακοστή, αυτό το πρώτο βήμα της μετάνοιας και ο Θεός θα κάνει τα υπόλοιπα. Αρκεί να το παλέψουμε τίμια! Καλή μετάνοια! Καλή Ανάσταση!