Ο π. Θεμιστοκλής είναι ένας Ελληνορθόδοξος ιεραπόστολος, ο οποίος αφού άλλαξε τρόπο ζωής, θυσίασε τα πάντα και από πρώην σκεπτικιστής και τραγουδιστής ροκ συγκροτήματος, ασπάστηκε την Ορθοδοξία, αγάπησε με ζήλο τον Χριστό και μάλιστα χειροτονήθηκε ιερέας.

Από μικρός ”ψαχνόταν” και ένιωθε μέσα του την ανάγκη να βοηθήσει με κάποιον τρόπο τους ανθρώπους.
Μετά από χρόνια εσωτερικής περιπλάνησης, έκανε τη μεγάλη στροφή στη ζωή του, επιστρέφοντας κοντά στην Εκκλησία και μάλιστα, αφού χειροτονήθηκε, ξεκίνησε ιεραποστολή στην Αφρική το 1999. Εδώ και χρόνια ζει κοντά στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους μιας μικρής χώρας της Δυτικής Αφρικής, της Σιέρα Λεόνε, κάνοντας μεγάλο έργο, κηρύττοντας τον Χριστό αλλά φροντίζοντας και για όλες τις ανάγκες των κατοίκων αυτών, με δημιουργία σχολείων και άλλων ιδρυμάτων…

Από την αρχή της επιδημίας του θανατηφόρου ιού Έμπολα, ο π. Θεμιστοκλής είναι κοντά στους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους. Πριν λίγες μέρες σε μια συνέντευξη ανέφερε: «Οι άνθρωποι εδώ δεν έχουν πια ούτε να φάνε, έχουν σταματήσει να βγαίνουν πια έξω, φοβούνται ακόμη και τον αέρα που αναπνέουν. Πριν λίγο καιρό οι δρόμοι σφύζανε από κόσμο, τώρα λόγω των θανάτων από τον ιό Έμπολα, υπάρχει μια νεκρική σιωπή. Προσπαθώ με όλες τις δυνάμεις μου να είμαι συνεχώς κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν πέρασε ούτε στιγμή από το μυαλό μου να φύγω γιατί καταλαβαίνω ότι τώρα είναι που με χρειάζονται περισσότερο από ποτέ. Είναι φριχτές οι εικόνες που βλέπω μπροστά μου με πτώματα παρατημένα στους δρόμους και σε κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης. Μοιάζει με νεκροταφείο. Αυτούς τους ανθρώπους τους αγάπησα, δέθηκα μαζί τους. Περάσαμε δυσκολίες, πώς να τους αφήσω τώρα στα δύσκολα; Ξέρετε, οι εικόνες που έχω δει εδώ έχουν χαραχθεί για πάντα στη μνήμη μου. Παιδιά ακρωτηριασμένα, παραμορφωμένα πρόσωπα και ο θάνατος είναι μέρος της καθημερινότητας. Είναι καθήκον μου να μείνω σε αυτή τη δύσκολη στιγμή στο πλευρό τους.

Αυτή είναι η δική μου αποστολή. Δεν θα εγκαταλείψω τη Σιέρα Λεόνε ακόμα και αν μολυνθώ από τον ιό Έμπολα… θα μείνω εδώ… είναι καθήκον μου».

Η μορφή αυτή του σύγχρονου ιεραποστόλου δεν μπορεί παρά να εμπνεύσει και τις πιο σκληρές καρδιές. Εμείς μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα με συμπόνια και αγάπη στον διπλανό μας, εδώ στη χώρα μας αλλά και να κάνουμε πράξη αυτό που μας ζητάει ο π. Θεμιστοκλής στα τελευταία λόγια της συνέντευξής του. «Δεν έχουμε άλλες δυνάμεις για να πολεμήσουμε αυτόν τον φονικό ιό…Προσευχηθείτε για εμάς».