Ήδη οι πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς έχουν περάσει.

Και καλείσαι κι εσύ να καλλιεργήσεις και φέτος το χωράφι της ψυχής σου. Όμως, η διαδικασία αυτή δεν είναι απλή υπόθεση. Θα χρειαστεί να ακολουθήσεις κάποια βασικά βήματα ώστε να έχεις ελπίδες να αποδώσει το χωράφι σου αυτά που ονειρεύτηκες για τη νέα χρονιά.

Πρώτα απ΄ όλα, θα χρειαστεί να περιφράξεις το χωράφι σου. Να βάλεις έναν φράχτη που θα το περικλείει. Ώστε να εμποδίσεις τυχόν εισβολές από ζώα και ξένους που επιθυμούν να το καταπατήσουν. Το ίδιο πρέπει να κάνεις και με την ψυχή σου. Βάλε όρια στον εαυτό σου. Προφύλαξε τα μάτια σου από άσχημα θεάματα, τα αυτιά σου από περίεργα ακούσματα, τα πόδια σου από επικίνδυνα μονοπάτια που μπορεί να βλάψουν την ψυχή σου. Μην εκθέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο από μόνος σου.

Ύστερα, αφού ασφάλισες το χωράφι σου από τους εξωτερικούς κινδύνους, άρχισε σιγά σιγά να το καθαρίζεις και από τους εσωτερικούς. Πιάσε τσάπα και αξίνα και άρχισε να ξεριζώνεις όλα τα ζιζάνια και τα χόρτα που έχουν φυτρώσει σε αυτό. Γιατί αν τα αφήσεις, θα πνίξουν τον σπόρο που θα σπείρεις και θα είναι άκαρπη η προσπάθειά σου και πάλι. Το ίδιο και με την ψυχή σου. Ψάξε να βρεις βαθιά μέσα σου ποια πάθη και ποιες αδυναμίες έχουν φωλιάσει στην ψυχή σου και πάλεψε να τις ξεριζώσεις. Άνοιξε τον λόγο του Θεού που θα σου φωτίσει τα μονοπάτια αυτά που πας να εξερευνήσεις. Συμβουλέψου κάποιον που εμπιστεύεσαι και ξέρεις ότι μπορεί να διακρίνει μέσα σου αυτά που ίσως εσύ ακόμα αγνοείς. Αυτά είναι τα εργαλεία που σου έχει δώσει ο Θεός για την εργασία αυτή. Μην τα αφήνεις ανεκμετάλλευτα. Ειδάλλως, είναι σαν να προσπαθείς να βγάλεις τα ζιζάνια με τα χέρια. Θα ματώσεις δίχως αποτέλεσμα.

Πρόσεξε κάτι όμως. Θέλει να ξεριζώσεις και τα χόρτα. Μπορεί να φαίνονται αβλαβή και ωραία στην όψη, αλλά θα απορροφήσουν στο μέλλον το νερό και τα θρεπτικά συστατικά που προορίζονται για τον σπόρο. Σκέψου, λοιπόν, μην τυχόν και στη ζωή σου έχεις δραστηριότητες, σκέψεις, όνειρα που εκ πρώτης όψεως δεν είναι βλαβερά, αλλά σε βάθος χρόνου θα σε απορροφήσουν από τον βασικό σου στόχο, να πλησιάσεις τον Χριστό. Βάλε προτεραιότητες στη ζωή σου. Και μη φοβηθείς να κόψεις συνήθειες που σου αρέσουν μεν, δεν σε ωφελούν δε.

Αφού το χωράφι σου καθαριστεί, ήρθε η ώρα για το όργωμα. Για την ετοιμασία του να πέσει ο σπόρος. Σκέψου τι αρετές θα ήθελες να έχεις στη ζωή σου. Εμπνεύσου από τους Αγίους της Εκκλησίας μας. Στοχάσου το τέλος της ζωής σου. Πώς θα ήθελες να είσαι. Έτσι, θα καταλάβεις και τι πρέπει να κάνεις τώρα, σήμερα. Γέμισε με χριστιανικά όνειρα και πόθους την καρδιά σου.

Τώρα πλέον, είσαι έτοιμος να σπείρεις. Ήρθε η ώρα να πάρεις το δισάκι και να ρίξεις απλόχερα τον σπόρο στο χωράφι σου.

Το ίδιο να κάνεις και στην ψυχή σου. Ξεκίνα να καλλιεργείς τις αρετές.

Φρόντιζε μέσα στη μέρα σου να ευωδιάζεις Χριστό. Να ομορφαίνεις με την παρουσία σου τους πάντες.

Δεν τελείωσε όμως το έργο σου ούτε εδώ. Έχει και συνέχεια. Πρέπει να το ποτίζεις το χωράφι. Να βάζεις στηρίγματα όπου χρειάζεται. Να ξεχορταριάσεις και πάλι. Να κλαδέψεις. Γενικώς, να το συντηρείς και να το φροντίζεις. Καθημερινώς και αδιαλείπτως. Ανάλογο έργο έχεις να κάνεις και μέσα σου. Πρέπει να τροφοδοτείσαι από τη σχέση σου με τον Χριστό, να συμμετέχεις στα μυστήρια της Εκκλησίας, να ελέγχεις καθημερινά την πορεία σου μην τυχόν και λοξοδρομήσεις. Να ακουμπάς σε αδελφούς, όταν δυσκολεύεσαι. Να εμπιστεύεσαι και να συμβουλεύεσαι.

Θέλει πολύ κόπο το χωράφι σου. Το γνωρίζω. Μην ξεχνάς όμως πως είναι δικό σου. Εσύ ζεις μέσα σ’ αυτό κάθε μέρα. Εσύ θα απολαμβάνεις τους καρπούς του. Και να θυμάσαι ότι γύρω σου υπάρχουν και άλλα χωράφια που καλλιεργούνται κι αυτά. Που κάνουν την ίδια προσπάθεια. Γιατί όλοι μας ανήκουμε στο μεγάλο χωράφι του Θεού.

Σήκωσε μανίκια λοιπόν. Μην αργείς.