Η οσία Ελισάβετ

η Θαυματουργός

24η Απριλίου

Στη μητέρα της Οσίας αυτής είχε αποκαλυφθεί από άγγελο με όνειρο ότι έμελλε να γεννήσει κόρη, που θα διακρινόταν για τη μεγάλη ευσέβεια και αρετή της. Και τα πράγματα βεβαίωσαν την αποκάλυψη εκείνη. Από νεανική ηλικία η Ελισάβετ αφιερώθηκε στο να κάνει πολλές αγαθές πράξεις σε ψυχές και σε σώματα. Κατηχούσε παιδιά ορφανά και παιδιά που ανήκαν σε γονείς αμαθείς, οι οποίοι λόγω της βιοποριστικής πάλης, δεν φρόντιζαν και δεν μπορούσαν να μορφώσουν τα παιδιά τους. Δίδασκε γυναίκες και νεαρές κοπέλες, οι οποίες είχαν πίστη πατροπαράδοτη χωρίς να διακρίνουν και να γνωρίζουν ακριβώς αυτό που πίστευαν. Και όπου η θλίψη και άλλες βιοτικές στενοχώριες σκότιζαν τον αστέρα της ελπίδας στον Χριστό και κινδύνευαν να σβήσουν τη λαμπάδα της ευσέβειας, η οσία Ελισάβετ με αγάπη αληθινή φρόντιζε να στηρίζει, να παρηγορεί και να πείθει λέγοντας ότι αυτός που χάνει την πίστη του στις στιγμές της λύπης, χάνει το σπουδαιότερο στήριγμα και το μόνο γλυκασμό της φαρμακωμένης ζωής του.

Ακόμα, πλησίαζε σαν άγγελος όπου υπήρχαν ασθενείς φτωχοί, ανθρώπους που δεν είχαν την ευκολία της συντήρησης και της υπηρεσίας τους. Και έφερνε λοιπόν χρήματα – όσα μπορούσε – για τα φάρμακα, το γιατρό και την τροφή τους και πρόσφερε υπηρεσίες καλής και ευσπλαχνικής νοσοκόμου. Και όταν έβλεπε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή, πρόσφερε στον πάσχοντα και στους θλιμμένους και ανήσυχους οικείους του, τους λόγους του Χριστού, Εκείνου που καλεί τους πάντες να δεχτούν από αυτόν την παρηγοριά και την ανάπαυση.

Ασκούταν σε νηστεία 40 ημερών. Περπατούσε χωρίς υποδήματα και δεν φρόντισε το σώμα της ποτέ, καθόλη τη διάρκεια της ζωής της. Μια φορά ήταν στην εξοχή. Μπροστά της βάδιζε ένα παιδάκι που κράταγε μερικά πράγματα για τη πατρική καλύβα του. Ξαφνικά, ένα τεράστιο φίδι βγαίνοντας από μια κρύπτη, ορμούσε στο παιδί. Το παιδί το είδε και έβγαλε φωνή τρόμου και ζητούσε βοήθεια. Η Οσία και είδε και άκουσε. Και αμέσως, επικαλούμενη με θερμή δέηση το όνομα του Ιησού Χριστού, κινήθηκε γρήγορα προς το φίδι. Και πρόλαβε την τελευταία στιγμή, γιατί αν αργούσε ένα ακόμα λεπτό ο μικρός θα γινόταν θύμα του. Αλλά η Ελισάβετ με την επίκληση του Χριστού, νέκρωσε το φίδι.

Η Οσία άφησε αυτόν τον κόσμο εν ειρήνη, γεμάτη από έργα αγαθά και καθαρή συνείδηση.

Ἀπολυτίκιον

Μητρικῶν ἐκ λαγόνων Χριστὸν ἠγάπησας, ὥσπερ βλαστὸς Ἐλισάβετ δικαιοσύνης τερπνός, καὶ τοῖς ἴχνεσιν αὐτοῦ ἀκολουθήσασα, τῶν αἰωνίων ἀγαθῶν, γεωργεῖς τὰς ἀπαρχάς, ἀμέμπτω σου πολιτεία, θαυματουργοῦσα θεόφρον, πρὸς σωτηρίαν τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Μητρικῶν ἐκ λαγόνων Χριστὸν ἠγάπησας, ὥσπερ βλαστὸς Ἐλισάβετ δικαιοσύνης τερπνός, καὶ τοῖς ἴχνεσιν αὐτοῦ ἀκολουθήσασα, τῶν αἰωνίων ἀγαθῶν, γεωργεῖς τὰς ἀπαρχάς, ἀμέμπτω σου πολιτεία, θαυματουργοῦσα θεόφρον, πρὸς σωτηρίαν τῶν ψυχῶν ἡμῶν.