Ο άγιος Αρτέμων

 

Επίσκοπος Σελεύκειας

24η Μαρτίου

Ήταν πρεσβύτερος στην Εκκλησία της Λαοδικείας και υπήρξε σύγχρονος του επισκόπου της ίδιας πόλης Σισινίου. Αγωνίσθηκε σθεναρά κατά των ειδώλων. Κάποιος στρατιωτικός διοικητής, κατόπιν αυτοκρατορικής εντολής, πίεσε τους χριστιανούς της περιοχής να θυσιάσουν στα είδωλα. Τότε ο Άγιος και άλλοι πολλοί χριστιανοί μπήκαν στους ειδωλολατρικούς ναούς και κατέκαυσαν τα ξόανα, εξοργίζοντας έτσι τον αλαζόνα διοικητή Πατρίκιο. Ο Πατρίκιος ξεκίνησε με στρατό για να τους τιμωρήσει παραδειγματικά. Ενώ όμως πλησίαζε στην περιοχή τον κατέλαβε φόβος και σφοδρός πυρετός, από τον οποίο θεραπεύτηκε με τη μεσολάβηση του Σισινίου και αφού δήλωσε πώς πιστεύει στον Θεό των χριστιανών. Στο δρόμο για την Καισάρεια, συνάντησε τον πρεσβύτερο Αρτέμονα, τον οποίο ακολουθούσαν δύο ελάφια και έξι όναγροι (άγριοι όνοι). Ο Πατρίκιος έδωσε εντολή να συλλάβουν και να αλυσοδέσουν τον Άγιο. Παρά τις φοβερές πιέσεις που δέχθηκε, έμεινε ακλόνητος και συνέχισε να ομολογεί την πίστη του με παρρησία ενώπιον του Πατρικίου. Κατά την ανάκρισή του, επιτελέσθηκε και ένα φοβερό θαύμα: Ελάφια που είχαν νωρίτερα ακολουθήσει τον Άγιο διακήρυτταν με ανθρώπινη φωνή την παντοδυναμία του Θεού και ανήγγειλαν την τιμωρία του Πατρικίου.

Επειδή ο Αρτέμων αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα, άρχισε να τον βασανίζει και ετοιμαζόταν να τον ρίξει σε λέβητα με καυτή πίσσα, αλλά με δέηση του Αγίου έπεσε ο άρχοντας στον λέβητα με θαυμαστό τρόπο, αντί για τον μάρτυρα. Μετά τη θαυμαστή σωτηρία του ο Άγιος πορεύτηκε με εντολή του Θεού προς τα παράλια της Μ. Ασίας, όπου πολλά θαύματα πραγματοποίησε, πολλούς φώτισε και οδήγησε στην χριστιανική πίστη. Εκεί τελικά αποκεφαλίστηκε από τους ειδωλολάτρες σε βαθιά γηρατειά.

Στίχοι

Την σάρκα ρίψας, ως έλυτρον, Αρτέμων, ου γης έχων τι στέλλεται την πρός πόλον. Εικάδι αμφί τετάρτη εδέξατο Αρτέμον Εδέμ.