Οι άγιοι μάρτυρες Λουκιλλιανός και Παύλα

 

και τα συν αυτοίς 4 νήπια

3η Ιουνίου

Ποιος θα περίμενε από έναν άνθρωπο πού πέρασε σχεδόν όλη του την ζωή μέσα στην ειδωλολατρία, της οποίας μάλιστα, ήταν και ιερέας, να γίνει χριστιανός; Κι όμως, αυτό συνέβη με το γέροντα ιερέα ειδωλολάτρη Λουκιλλιανό, που έζησε στα χρόνια του βασιλιά Αυρηλιανού το 270 μ.Χ. Όταν άκουσε για πρώτη φορά χριστιανικό κήρυγμα στην πατρίδα του Νικομήδεια της Μ. Ασίας, όπου ζούσε, η θεία χάρη δημιούργησε μέσα του πραγματικό σεισμό. Γκρεμίστηκαν σαν χάρτινοι πύργοι οι ειδωλολατρικές του πεποιθήσεις, που τόσο βαθιά ήταν ριζωμένες στην ψυχή του. Τα γεροντικά του μάτια άνοιξαν και με νεανική ζωηρότητα διακήρυξε την πίστη του στον Χριστό. Προσπάθησε, μάλιστα, να φέρει με το κήρυγμα του και άλλες ψυχές σ’ Αυτόν.

Το γεγονός αυτό καταγγέλθηκε στον κόμη Λιβάνιο. Με θάρρος ο Λουκιλλιανός ομολόγησε μπροστά του τον Χριστό. Τότε ο κόμης, πιεζόμενος και από τους ειδωλολάτρες ιερείς, που θεώρησαν το Λουκιλλιανό λιποτάκτη της θρησκείας τους, διέταξε να τον υποβάλλουν σε φρικτά βασανιστήρια. Του συνέτριψαν τα σαγόνια, τον μαστίγωσαν, τον κρέμασαν και στη συνέχεια τον φυλάκισαν. Στη φυλακή μέσα ο άγιος Λουκιλλιανός βρήκε τέσσερα παιδιά (τον Κλαύδιο, τον Υπάτιο, το Διονύσιο και τον Παύλο), που ήταν φυλακισμένα για την πίστη τους στον Χριστό. Μέσα από τα μπουντρούμια, όλοι μαζί συνέχισαν να ομολογούν την αλήθεια ενάντια στις προκλήσεις και στις απειλές των ειδωλολατρών. Μαζί με τα παιδιά ρίχτηκε στη φωτιά για να καεί, αλλά ξαφνική δυνατή βροχή έσβησε τη φωτιά και έτσι διατηρήθηκαν όλοι τους αβλαβείς. Τότε οδηγήθηκαν στο Βυζάντιο, όπου τα παιδιά αποκεφαλίστηκαν και ο Λουκιλλιανός αξιώθηκε να μαρτυρήσει με σταυρικό θάνατο.

Η συνεορταζόμενη αγία Παύλα, ήταν παρούσα στο μαρτύριο του Λουκιλλιανού και των παιδιών και μετά το θάνατό τους περισυνέλεξε τα τίμια λείψανα, γιατί είχε αφιερώσει την ζωή της σε αυτό το έργο: να μπαίνει στις φυλακές, να υπηρετεί τους πάσχοντες χριστιανούς, να τους γιατρεύει τα τραύματα και να τους διατρέφει. Για αυτό και οδηγήθηκε στον άρχοντα και αφού βασανίστηκε απάνθρωπα, αποκεφαλίστηκε στον ίδιο ακριβώς τόπο. Η εορταστική σύναξη των Αγίων τούτων τελούταν άλλοτε στο μαρτυρικό ναό τους, που βρισκόταν στο νησί Οξεία την Κωνσταντινούπολης.

Περισσότερα...

Δεύτερη περιγραφή βίου Αγίου: Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Ἀπολυτίκιον

Ὡς ἄστρον φαεινόν, ἐκ νυκτὸς τῆς ἀπάτης, ὦ Λουκιλλιανέ, εὐσεβῶς ἀναλάμψας, νομίμως ἠγώνισαι, καὶ τὸν δόλιον ἔκτεινας˙ ὅθεν πρέσβευε, σὺν τῇ θεόφρονι Παύλῃ, καὶ τοῖς τέσσαρσι, Παισὶ Χριστῷ, Ἀθλοφόρε, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.