Οι άγιοι μάρτυρες Τιμόθεος και Μαύρα

3η Μαΐου

Ένα ζευγάρι Αγίων, που δολοφονήθηκαν βάναυσα με βασανιστήρια από τους ειδωλολάτρες. Και έγιναν παράδειγμα αυτοθυσίας, αγάπης και αφοσίωσης στον Κύριο της αγάπης, τον Ιησού Χριστό. Στην Ακολουθία του Μυστηρίου του γάμου ψάλλουμε μεταξύ των άλλων και τον ύμνο “Άγιοι μάρτυρες οι καλώς αθλήσαντες και στεφανωθέντες…”. Η αγάπη από την φύση της είναι μαρτύριο, σταυρός. Άνθρωποι ξένοι μεταξύ τους, δύο διαφορετικοί κόσμοι και χαρακτήρες, ο καθένας τους με τη δική του νοοτροπία, τα ελαττώματα και τις αδυναμίες του, καλείται να ζήσει όλη του την ζωή κοντά στον άλλο, να τον υπομένει και να τον ανέχεται. Χρειάζονται πραγματικά μεγάλα αποθέματα αληθινής, ανιδιοτελούς αγάπης.

Οι Άγιοι στους οποίους αναφερόμαστε βίωσαν τη χαρά αυτής της αγάπης, το μυστήριο και το μαρτύριο του σταυρού. Ο άγιος Τιμόθεος ήταν αναγνώστης και “ανεγίνωσκεν επ’ Εκκλησίας τα ιερά λόγια”. Γνώριζε πολύ καλά την αξία των ιερών αυτών βιβλίων γι’ αυτό και αρνήθηκε να τα παραδώσει στον Αρριανό, τον ειδωλολάτρη ηγεμόνα της Θηβαΐδας Αιγύπτου, μόλις είκοσι ημέρες μετά το γάμο του με την αγία Μαύρα. Όταν εκείνος τα ζήτησε με σκοπό να τα καταστρέψει, του έδωσε την καταπληκτική απάντηση: “Τα βιβλία των Χριστιανών τα θεωρώ παιδιά μου, από αυτά στηρίζομαι και δι’ αυτών φυλάττομαι από αγγέλους, επειδή η δύναμη των θείων νοημάτων που είναι γραμμένα στα βιβλία αυτά, προσκαλεί τους αγίους αγγέλους εις βοήθειά μου. Επειδή, λοιπόν, κανένας πατέρας δεν θανατώνει ποτέ τα παιδιά του με τη θέλησή του, έτσι και εγώ δεν σου παραδίδω τα ιερά βιβλία για να τα κάψεις”.

Μετά την θαρραλέα αυτή ομολογία δέχθηκε στα αυτιά πυρακτωμένα σίδερα και πετάχτηκαν οι κόρες των ματιών του έξω. Έπειτα έφεραν μπροστά του τη σύζυγό του Μαύρα για να τον πείσει να αρνηθεί τον Χριστό, αλλά συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Ο Τιμόθεος έπεισε αυτήν να δεχθεί και στην συνέχεια να ομολογήσει την πίστη της στον Χριστό, που είχε σαν αποτέλεσμα τον βασανισμό της. Τη βύθισαν σε βραστό νερό και επειδή δεν έπαθε τίποτα, ο ηγεμόνας ζήτησε να του ρίξει η Αγία λίγο νερό, για να δει τι συμβαίνει. Η Αγία του έριξε νερό στο πρόσωπο και βγήκε το δέρμα του! Τελικά σταύρωσαν και τους δύο και έτσι είχαν την μεγάλη τιμή να έχουν το ίδιο τέλος με Αυτόν που αγάπησαν περισσότερο από όλα στην ζωή τους. Ενώ ήταν κρεμασμένοι στον σταυρό εννέα ημέρες, δέχθηκαν λυσσαλέες επιθέσεις από τον διάβολο, που νόμισε ότι θα τους παρασύρει με απατηλές υποσχέσεις και γήινες απολαύσεις. Οι Άγιοι τελικά τον νίκησαν, παρά το ότι οι πειρασμοί αυτοί και δελεαστικοί ήταν και επώδυνοι. Πάλεψαν όμως με μεγάλη ανδρεία και ο ένας στήριζε τον άλλον. Τη 10η μέρα παρέδωσαν το πνεύμα τους.

Ἀπολυτίκιον. Ταχὺ Προκατάλαβε

Tιμόθεον σήμερον σὺν τῇ συνάθλῳ πιστοί, συζύγῳ τιμήσωμεν Μαύρᾳ τῇ νύμφῃ Χριστοῦ τὴν τούτων γεραίροντες εὔτολμον καρτερίαν· Οὗτοι γὰρ σταυρωθέντες, ἴχνεσι τοῦ σφαγέντος ἠκολούθησαν πόθῳ καὶ πάντων τὰς ἁμαρτίας Σταυρῷ προσηλώσαντος.

Ὡς ζεῦγος ὁμόζυγον, καὶ ξυνωρὶς θαυμαστή, Τιμόθεε πάνσοφε, καὶ Μαύρα νύμφη Χριστοῦ, ἐνθεως ἠθλήσατε· σύμμορφοι γὰρ ὀφθέντες, τῶν παθῶν τοῦ Κυρίου, δόξης ἀκαταλύτου, ἠξιώθητε ἄμφω, πρεσβεύοντες τῷ Σωτῆρι, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.