Οι άγιοι μάρτυρες Θεόδουλος και Αγαθόπους

4η Απριλίου

Κατάγονταν και οι δύο από τη Θεσσαλονίκη και έζησαν κατά τους ηρωικούς χρόνους των διωγμών της Εκκλησίας από τους ειδωλολάτρες. Ο Αγαθόπους ήταν γέροντας και ο Θεόδουλος νεότερος. Αλλά η αγάπη στον Χριστό τους έδεσε αδελφικά. Μελετούσαν μαζί τις Γραφές, εργάζονταν για την εξάπλωση του Ευαγγελίου και μοχθούσαν υπηρετώντας τους αδελφούς τους που έπασχαν.

Ενώ θα καταγγέλλονταν ως χριστιανοί στον άρχοντα Φαυστίνο, είδαν κι οι δυο το ίδιο όνειρο την προηγούμενη μέρα: ότι ταξίδευαν με πλοίο και σηκώθηκε μεγάλη τρικυμία και το πλοίο σχίστηκε στα δύο. Αυτοί όμως μπόρεσαν να σωθούν και να ανέβουν σε ένα βουνό του οποίου η κορυφή έφτανε στον ουρανό. Τους φάνηκε παράδοξο ότι και οι δύο είδαν το ίδιο όνειρο και σκέφτονταν τη σημασία του.

Την ίδια μέρα συνελήφθησαν. Τότε κατάλαβαν ότι κύματα θανάτου τους περίμεναν. Δε θα καταποντίζονταν όμως, αλλά θα δέχονταν το θάνατο με γενναιότητα και θα ανέβαιναν στον ουρανό. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Ομολόγησαν και οι δύο τον Ιησού Χριστό, ρίχτηκαν στη θάλασσα και ο βυθός παρέλαβε τα σώματά τους, αλλά οι ψυχές τους ανέβηκαν στον ουρανό περιβεβλημένες το ένδοξο στεφάνι του μαρτυρίου.