Η φιλία είναι κάτι πολύ όμορφο και ιερό, αφού ο Δημιουργός μας, ο Θεός, όταν μας έπλασε, έβαλε στη ζωή μας την ανάγκη της, ώστε να ζούμε χαρούμενα μαζί με τους φίλους μας.

Ένας από τους Πατέρες της Εκκλησίας μας, ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος έλεγε: «Είναι καλύτερο για εμάς να σβήσει ο ήλιος, παρά να στερηθούμε τους φίλους˙ είναι καλύτερο να ζούμε στο σκοτάδι, παρά να είμαστε χωρίς φίλους». Όμως, όπως όταν θέλουμε να αγοράσουμε κάτι, ψάχνουμε πολύ ώστε να βρούμε το καλύτερο, έτσι και για την επιλογή των φίλων μας χρειάζεται να ψάξουμε καλά. Είναι ανάγκη να βρούμε φίλους καλούς, αληθινούς. Φίλους που με τα λόγια τους μα και με τη ζωή τους θα βοηθούν κι εμάς να γίνουμε καλύτεροι. Και ποιοι είναι αυτοί που θα επιλέξουμε για φίλους μας; Φίλοι μας, ας είναι οι φίλοι του Χριστού. Αυτοί που αγαπούν τον Χριστό και αγωνίζονται να ζουν έτσι όπως θέλει Εκείνος. Τέτοιοι φίλοι είναι πραγματικός θησαυρός όπως μας λέει η Αγία Γραφή:

«Ο πιστός φίλος είναι ισχυρή προστασία. Εκείνος που βρήκε έναν τέτοιο φίλο, βρήκε θησαυρό» (Σοφ. Σειράχ στ’ 14).

Μια τέτοια φιλία που στηρίζεται στον Χριστό, είναι αληθινή. Αυτό έλεγε και ο Άγιος Αυγουστίνος: «Δεν υπάρχει φιλία, παρά μονάχα αυτή που εσύ, Θεέ μου, σφυρηλατείς με την αγάπη Σου». Κοντά στον Χριστό θα μπορέσουμε κι εμείς να γίνουμε αληθινοί φίλοι για τους άλλους.