Πάτα πάνω όπου βλέπεις αυτό το σύμβολο
και μάθε περισσότερα για τα πρόσωπα που απεικονίζονται.
Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού
Ο Πατριάρχης Μακάριος
Γύρω πρόσωπα
Η Αγία Ελένη
Εορτασμός: 14 Σεπτεμβρίου
Στις 14 Σεπτεμβρίου του έτους 335 μ.Χ. ο Πατριάρχης Μακάριος ύψωσε τον Τίμιο Σταυρό στον άμβωνα του ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Σε εκείνον αποκάλυψε ο Κύριος το ακριβές σημείο όπου βρισκόταν ο Σταυρός, για να το αποκαλύψει με τη σειρά του στην αγία Ελένη, που τον αναζητούσε.
Τα Εισόδια της Θεοτόκου
Η Παναγία στα Άγια των Αγίων
Ο Ζαχαρίας
Ιωακείμ και Άννα
Η τριετής Παναγία
Εορτασμός: 21 Νοεμβρίου
Τρία χρόνια μετά τη γέννηση της Παναγίας, οι γονείς της, Ιωακείμ και Άννα, την οδήγησαν στον Ναό, για να την αφιερώσουν στον Θεό, όπως οι ίδιοι Τού είχαν υποσχεθεί, αν τους χάριζε ένα παιδί, παρά τη στειρότητα της Άννας.
Η Γέννηση του Χριστού
Βοσκοί
Η Μητέρα του Θεού
Το Θείο Βρέφος
Φάτνη
Ο Ιωσήφ
Άγγελοι
Στο πάνω μέρος της εικόνας παρουσιάζονται οι άγγελοι που ψάλλουν:
«Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία» (Λουκ. 2, 14).
Δηλαδή: «ας είναι δοξασμένος ο Θεός στον ουρανό, στη γη να επικρατεί ειρήνη, διότι ο Θεός έδειξε την εύνοιά Του στους ανθρώπους».
Εορτασμός: 25 Δεκεμβρίου (Χριστούγεννα)
περισσότερα...
Κατά την εορτή των Χριστουγέννων, δοξάζεται η Γέννηση του Χριστού από την Παρθένο Μαρία στη φάτνη ενός στάβλου στη Βηθλεέμ, όπου ο προστάτης του Κυρίου, Ιωσήφ, και η ετοιμόγεννη Θεοτόκος μεταφέρθηκαν εκεί για την απογραφή, εξαιτίας της οποίας είχαν γεμίσει τα πανδοχεία με αποτέλεσμα να μη βρεθεί κατάλυμα για να γεννηθεί ο Χριστός. Τη νύχτα της Γέννησης, άγγελοι εμφανίστηκαν στους βοσκούς, που ήταν ξύπνιοι εκείνη την ώρα για να φυλάνε τα πρόβατά τους, μεταφέροντάς τους το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Σωτήρος, οι οποίοι έτρεξαν να γίνουν οι πρώτοι προσκυνητές Του.
Η Βάπτιση του Χριστού
Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος
Το Άγιο Πνεύμα
Ο Κύριος
Στη μέση του ποταμού στέκεται ο Χριστός, ο οποίος με το χέρι Του ευλογεί τα ύδατα. Το πρόσωπό Του είναι σοβαρό για το σπουδαίο Mυστήριο που γίνεται. Σε κάποιες εικόνες ο Κύριός μας φαίνεται να πατάει με τα πόδια Του έναν δράκοντα. Η εικόνα αυτή στηρίζεται στον εξής στίχο από τους Ψαλμούς:
«σὺ συνέτριψας τὰς κεφαλὰς τῶν δρακόντων ἐπὶ τοῦ ὕδατος» (Ψαλ. ογ’, 13).
Δηλαδή, «Εσύ συνέτριψες τα κεφάλια των δρακόντων στα νερά».
Οι άγγελοι
Εορτασμός: 6 Ιανουαρίου (Θεοφάνεια)
περισσότερα...
Στη Βάπτιση του Κυρίου η Εκκλησία μάς θυμίζει δύο μεγάλα γεγονότα. Πρώτον, θυμόμαστε τη φανέρωση της Αγίας Τριάδας, του Πατέρα, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, στον κόσμο. Και δεύτερον, τη Βάπτιση του Κυρίου στον Ιορδάνη ποταμό. Ο Κύριος, όταν βαπτίστηκε, αγίασε το νερό, το έκανε μέσο καθαρισμού και συμφιλίωσης με τον Θεό. Έτσι, η Βάπτιση του Κυρίου μάς φανέρωσε το Μυστήριο του Βαπτίσματος.
Η Υπαπαντή του Κυρίου
Ο Θεοδόχος Συμεών
Η Παναγία
Η Παναγία απλώνει το δεξί της χέρι σε στάση προσφοράς. Ετοιμάζεται να παραδώσει το Παιδί της στον Θεοδόχο Συμεών. Εκείνος, κυρτωμένος από τα χρόνια, πρόκειται να κρατήσει στα χέρια του τον Χριστό. Τα χέρια του Συμεών είναι καλυμμένα σε ένδειξη σεβασμού. Τα μάτια του είναι σαν δακρυσμένα και φαίνεται να λέει:
«Νῦν ἀπολύεις τὸν δοῦλόν σου, Δέσποτα».
Ο Ιωσήφ
Η προφήτιδα Άννα
Πίσω από τη Θεοτόκο βρίσκεται η προφήτιδα Άννα. Η στάση της εκφράζει την προφητική της έμπνευση και ο πάπυρος που κρατάει γράφει:
«Τοῦτο τὸ βρέφος οὐρανόν καὶ γῆν ἐδημιούργησε».
Εορτασμός: 2 Φεβρουαρίου
περισσότερα...
Σαράντα ημέρες μετά τη Γέννηση του Κυρίου, ο Ιωσήφ και η Θεοτόκος ανέβηκαν στον Ναό των Ιεροσολύμων (Ναός του Σολομώντα), για να εκπληρώσουν δύο απαιτήσεις του Μωσαϊκού Νόμου. Η μία ήταν ο καθαρισμός της Θεοτόκου και η άλλη ο αγιασμός του Παιδιού.
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
Ο αρχάγγελος Γαβριήλ
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
Η Παναγία
Εορτασμός: 25 Μαρτίου
Όπως δηλώνει και η ίδια η λέξη (Ευαγγελισμός = αναγγελία χαρούμενης είδησης), πρόκειται για την αναγγελία από τον αρχάγγελο Γαβριήλ στην Παρθένο Μαρία της είδησης, πως η ίδια θα γεννήσει τον Σωτήρα του κόσμου και Θεό, μην έχοντας έρθει σε επαφή με άντρα. Ουσιαστικά, εορτάζεται η αρχή της εγκυμοσύνης της Παναγίας και της σωτηρίας των ανθρώπων.
Η Βαϊφόρος
Χριστός
Παιδιά
Πλήθος
Εορτασμός...
7 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα
(Κυριακή των Βαΐων)
Λίγες μέρες πριν από τα Πάθη και μία εβδομάδα πριν από την Ανάσταση του Κυρίου μας, οι Ισραηλίτες Tον υποδέχτηκαν πανηγυρικά κατά την είσοδό Του στην πόλη πάνω σε ένα γαϊδουράκι, στρώνοντας τα ρούχα τους, πετώντας του βάγια (απ’ όπου πήρε και το όνομά της η ημέρα) και φωνάζοντας «Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου, βασιλεὺς τοῦ Ἰσραήλ».
Η Σταύρωση του Κυρίου
Τείχος
Σταυρός
Σπήλαιο – Κρανίο
Παναγία
Ιωάννης
Επιγραφή
Η επιγραφή που υπάρχει πάνω από το κεφάλι Του, καρφωμένη στον σταυρό γράφει «ΟΒCΛΤΔΞC» δηλαδή «Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΔΟΞΗΣ», και όχι Ι.Ν.Β.Ι. που έγραψαν οι ασεβείς σταυρωτές Του χλευάζοντάς Τον.
Εορτασμός...
Μεγάλη Παρασκευή
Η Ανάσταση του Κυρίου
Οι δίκαιοι άνθρωποι
Ο Αναστημένος Χριστός
Ο Αδάμ και η Εύα
Εορτασμός...
Πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας (δηλαδή την Κυριακή μετά την πανσέληνο του Μαρτίου)
Η Ανάσταση, ή αλλιώς το Άγιο Πάσχα, είναι το σπουδαιότερο γεγονός στην ιστορία της ανθρωπότητας και το θεμέλιο της πίστης μας. Ο Χριστός αναστήθηκε την τρίτη ημέρα μετά από τη Σταύρωση, όπως προφήτευαν και οι Γραφές, την ώρα που ο τάφος φυλασσόταν από τους φρουρούς που είχαν βάλει οι αρχιερείς, ώστε να αποτρέψουν την κλοπή του νεκρού σώματος του Κυρίου από τους μαθητές μέσα στη νύχτα.
Η Ανάληψη του Κυρίου
Ο Αναληφθείς Κύριος
Ο Κύριος φοράει φωτεινά και κυριαρχικά ενδύματα και περιβάλλεται από «δόξα» που εικονίζεται στρογγυλή ή ελλειψοειδής. Την κρατούν δύο άγγελοι για να φανεί η εξουσία Του, κάθεται σε ουράνια τόξα και με το ένα χέρι ευλογεί, ενώ με το άλλο κρατάει το ειλητάριο, το σύμβολο του διδασκάλου.
Άγγελοι
Όρος των Ελαιών
Η Παναγία
Ο Απόστολος Παύλος
Οι Απόστολοι
Εορτασμός: 40η ημέρα μετά το Άγιο Πάσχα
Για σαράντα ημέρες μετά την Ανάσταση, ο Κύριος εμφανιζόταν στους ανθρώπους. Τη σαρακοστή ημέρα βγήκε με τους μαθητές του στο όρος των Ελαιών, στη Βηθανία, και αναλήφθηκε στον ουρανό γεμάτος δόξα, αφού πρώτα τους έδωσε την υπόσχεση πως σύντομα θα ερχόταν στη γη το Άγιο Πνεύμα (την ημέρα της Πεντηκοστής).
Η Πεντηκοστή
Πύρινες γλώσσες
Απόστολος Παύλος, Ευαγγελιστές Λουκάς & Μάρκος
Υπερώο
Κόσμος
Η Πεντηκοστή Εορτασμός: 50η ημέρα μετά το Άγιο Πάσχα
Πενήντα ημέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου πραγματοποιήθηκε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές με τη μορφή πύρινων γλωσσών, όπως τους είχε υποσχεθεί ο Ίδιος την ημέρα της Αναλήψεως (δέκα ημέρες πριν). Οι μαθητές άρχισαν να μιλούν άγνωστες, μέχρι τότε, σε αυτούς γλώσσες μιλώντας στους ανθρώπους για τον Θεό και δημιουργώντας την πρώτη Εκκλησία.
Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος
Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος
Οι προφήτες Ηλίας και Μωυσής
Οι τρεις μαθητές
Εορτασμός: 6 Αυγούστου
Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού πραγματοποιήθηκε στο όρος Θαβώρ. Τρεις από τους μαθητές που είχε πάρει μαζί Του, ο Ιωάννης, ο Πέτρος και ο Ιάκωβος, αντίκρισαν τη θεϊκή δόξα του Κυρίου, βλέποντας το πρόσωπό Του να αστράφτει σαν τον ήλιο και τα φορέματά Του να γίνονται λευκά σαν το χιόνι. Κατά τη διάρκεια της Μεταμορφώσεως, στο Θαβώρ παρευρέθηκαν και άλλα δύο πρόσωπα με τα οποία συνομιλούσε ο Κύριος, ο προφήτης Ηλίας και ο Μωυσής.
Η Κοίμηση της Θεοτόκου
Χριστός
Απόστολοι
Παναγία
Άγγελος – Ιουδαίος
Εορτασμός: 15 Αυγούστου
Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας, η Παναγία έφυγε από τη ζωή, γεγονός που της είχε γνωστοποιήσει ο αρχάγγελος Γαβριήλ τρεις ημέρες πριν. Την ημέρα της κοιμήσεώς της, οι απόστολοι ήταν σκορπισμένοι σε διάφορα μέρη της γης για να κηρύξουν και μεταφέρθηκαν με θαυμαστό τρόπο, μέσω μιας νεφέλης, στα Ιεροσόλυμα, όπου βρισκόταν η εκείνη. Η Εκκλησία μας εορτάζει, πέρα από την Κοίμηση της Παναγίας, και την μετάστασή της στον ουρανό.