Το Άγιο Φως. Το θαύμα των αιώνων…

«Σήμερα το απόγευμα έφτασε με ειδική πτήση από τα Ιεροσόλυμα, όπως κάθε χρόνο, το αναστάσιμο Άγιο Φως.»

Τη φράση αυτή, την ακούμε στις ειδήσεις κάθε Μεγάλο Σάββατο βράδυ και χωρίς ίσως να το καταλαβαίνουμε, ακούμε για άλλη μια φορά την αναγγελία ενός θαύματος! Το Άγιο Φως, που ανάβει κάθε χρόνο στον Πανάγιο Τάφο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι ένα μεγάλο θαύμα που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο μπροστά στα μάτια χιλιάδων πιστών.

Το Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι τελείται στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, γύρω από τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού, η αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Μετά από λιτανεία γύρω από τον πανάγιο Τάφο, στις 12:00 το μεσημέρι ακριβώς, τα φώτα του Ναού σβήνουν και ο Ορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων ντυμένος με απλή λευκή στολή, αφού ελεγχθεί εξονυχιστικά, μπαίνει στο κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, κρατώντας τριαντατρία σβηστά κεριά, όσα και τα χρόνια του Χριστού όταν σταυρώθηκε. Η είσοδος του κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, που ανοίγεται εκείνη τη στιγμή, είχε σφραγιστεί με κερί από ώρα πριν. Είχε προηγηθεί λεπτομερής έλεγχος και όλοι είχαν βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει τίποτε μέσα στον Πανάγιο Τάφο που μπορεί να ανάψει φωτιά.

Μέσα στο κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου γονατιστός ο Πατριάρχης προσεύχεται. Ως απάντηση των προσευχών του, ανάβουν τα τριαντατρία κεριά και ένα γλυκό φως πλημμυρίζει τον Τάφο. Με τον ίδιο θαυματουργικό τρόπο ανάβουν και κεριά πολλών από τους πιστούς που παρακολουθούν εκείνη την ώρα έξω από το κουβούκλιο! Κρατώντας στα χέρια του τα κεριά με το Φως της Αναστάσεως, ο Πατριάρχης βγαίνει από τον Πανάγιο Τάφο και μεταδίδει τη φλόγα στους πιστούς και στους εκπροσώπους των άλλων δογμάτων, ενώ την ίδια στιγμή ακούγεται ο ύμνος που ψάλλεται το βράδυ λίγο πριν από την Ανάσταση: «Δεῦτε λάβετε φῶς ἐκ τοῦ ἀνεσπέρου φωτός …»

Το ίδιο αυτό φως έρχεται την ίδια μέρα και στη χώρα μας και ανάβει την Ακοίμητη Κανδήλα που καίει στο Ιερό κάθε ναού. Από το ίδιο φως ανάβουμε και εμείς τις λαμπάδες μας το βράδυ της Ανάστασης.