Ο όσιος Σάββας

Α’ Αρχιεπίσκοπος Σερβίας

14η Ιανουαρίου

Έζησε στα τέλη του 12ου αιώνα μ.Χ. και στις αρχές του 13ου. Ήταν ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά της Σερβίας Συμεών. Από μικρό παιδί είχε μεγάλη συμπάθεια στις χριστιανικές αρετές και σε ηλικία 17 χρονών πήγε στο Άγιον Όρος, όπου με συγκατάθεση του βασιλιά πατέρα του έγινε μοναχός στη Μονή Βατοπεδίου και μετονομάστηκε Σάββας. Αργότερα, μετά το θάνατο της γυναίκας του ήρθε εκεί και ο βασιλιάς πατέρας του Συμεών. Το βασιλικό παράδειγμα ακολούθησαν και άλλοι Σέρβοι ιδιώτες. Έτσι κτίστηκε η σερβική Μονή Χιλανδαρίου με πρωτοβουλία του οσίου Σάββα.

Στην εποχή του βασιλιά Θεοδώρου Λάσκαρη, ο όσιος Σάββας εστάλη από την ιερή κοινότητα του Αγίου Όρους στη Νίκαια για σπουδαίες υποθέσεις της. Τα προσωπικά, όμως, χαρίσματα του Οσίου έκαναν μεγάλη εντύπωση στο βασιλιά και τον Πατριάρχη και τον ανάγκασαν να δεχτεί το αξίωμα του Αρχιεπισκόπου Σερβίας. Οι Σέρβοι τον υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά.

Πράγματι, ο όσιος Σάββας εκτέλεσε τη διακονία του με θαυμαστό ζήλο. Υπήρξε ελεήμονας, αφιλοχρήματος και ανακούφιζε τους φτωχούς. Αργότερα ξαναπήγε στο Άγιον Όρος. Από εκεί πήγε για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους και επέστρεψε στη Σερβία, για να στηρίξει την πίστη των ομοεθνών του.

Έτσι άγια τελείωσε το θεάρεστο έργο του και ειρηνικά παρέδωσε το πνεύμα του στον Θεό.