Ο άγιος νεομάρτυς Θεόδωρος

της Μυτιλήνης

17η Φεβρουαρίου

Γεννήθηκε στο Νεοχώρι του Βυζαντίου το 1774 επί βασιλείας του σουλτάνου Μαχμούτ, από γονείς ευσεβείς χριστιανούς, τον Χατζή Αναστάσιο και τη Σμαραγδή. Από παιδί αφοσιώθηκε στα ιερά γράμματα και έμαθε την τέχνη της ζωγραφικής. Υπηρετούσε κοντά σ’ ένα ζωγράφο στο παλάτι του σουλτάνου και, όπως ήταν νεαρός, παρασύρθηκε από τις ηδονές και αλλαξοπίστησε με αντάλλαγμα τιμές και αξιώματα.

Μετά από τρία χρόνια έπεσε πανώλη στο παλάτι του σουλτάνου και ο Θεόδωρος συναισθάνθηκε το αμάρτημά του. Καταφρόνησε τότε τιμές και αξιώματα και, μεταμφιεσμένος, δραπέτευσε στη Χίο. Εκεί χειραγωγήθηκε από κάποιον πνευματικό και πήρε τη μεγάλη απόφαση του μαρτυρίου. Αφού προετοιμάστηκε καλά, κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων και μαζί με έναν πνευματικό του αδελφό πήγε στη Μυτιλήνη. Εκεί παρουσιάστηκε στον κριτή και ομολόγησε με θάρρος και χαρά την πίστη του στον Χριστό, αφού πέταξε κάτω το τούρκικο σαρίκι που επίτηδες είχε φορέσει.

Ξαφνιασμένος ο κριτής διέταξε να τον φυλακίσουν αμέσως και να τον μαστιγώσουν ανελέητα. Δεκαπέντε Τούρκοι τον μαστίγωναν συγχρόνως. Αλλά ο Θεόδωρος επέμενε να ομολογεί τον Χριστό. Ακολούθησε μια σειρά φρικτών βασανιστηρίων και τέλος τον κρέμασαν τη 17η Φεβρουαρίου 1795 στη Μυτιλήνη. Μετά από τρεις ημέρες οι χριστιανοί πήραν άδεια και κήδεψαν το μαρτυρικό του λείψανο με τιμές. Η Μυτιλήνη τον ανακήρυξε πολιούχο της.