Ο άγιος νεομάρτυς Γεώργιος

από την Κύπρο

23η Απριλίου

Ήταν ωραίος νέος και άνθρωπος αρετής, που καταγόταν από την Κύπρο. Αναχώρησε και πήγε στην Πτολεμαΐδα της Παλαιστίνης, όπου υπηρετούσε κοντά σ’ έναν ευρωπαίο πρόξενο. Ο Γεώργιος πήγαινε συχνά στο σπίτι μιας φτωχής μωαμεθανής, που είχε μια νεαρή κόρη και αγόραζε αυγά για τον αφέντη του. Οι τούρκισσες γειτόνισσες, οι οποίες διέθεταν αυγά για πώληση, αποφάσισαν να εξοντώσουν το Γεώργιο διότι δεν αγόραζε αυγά από αυτές.

Κάποια μέρα λοιπόν, όλες μαζί συκοφάντησαν ότι είχε παράνομες σχέσεις με τη μουσουλμάνα κόρη. Έτσι ο Γεώργιος διαμαρτυρόμενος για τη ψευδή κατηγορία, οδηγήθηκε βίαια στον ιεροδικαστή, ο οποίος προσπάθησε να τον πείσει να αποδεχθεί τη μουσουλμανική θρησκεία για να αποφύγει την τιμωρία. Παρά τις προσπάθειες του κριτή και τις φοβέρες του όχλου, ο νεομάρτυρας παρέμεινε αμετάθετος στην χριστιανική του πίστη. Τότε ο κριτής καταδίκασε τον Γεώργιο σε θάνατο.

Όταν οι Τούρκοι βγήκαν από το τζαμί, Παρασκευή 23 Απριλίου 1752 μ.Χ., κατά την οποία είχε οριστεί να γίνει το μαρτύριό του, τον οδήγησαν σε τόπο κοντά στη θάλασσα και πριν τον εκτελέσουν προσπάθησαν με κολακείες και υποσχέσεις να πετύχουν τον εξισλαμισμό του. Μπροστά όμως, στην αμετάθετη γνώμη του γενναίου μάρτυρα, οι Τούρκοι τον πυροβόλησαν και κατόπιν όρμησαν και διαμέλισαν το σώμα του. Τότε, συνέβη αιφνίδια θύελλα, που συντάραξε τη θάλασσα, της οποίας τα κύματα έφτασαν μέχρι του σημείου που βρισκόταν το λείψανο. Οι Τούρκοι φοβήθηκαν και απομακρύνθηκαν, ενώ οι Χριστιανοί, αφού παρέλαβαν το άγιο λείψανο, το ενταφίασαν στο ναό της Πτολεμαΐδας. Στις 13 Απριλίου 1967 μ.Χ. τα λείψανα του Αγίου μεταφέρθηκαν με τιμές στη Λευκωσία.