Ο άγιος ιερομάρτυς Νίκων

και οι συν αυτώ 199 μαθητές του

23η Μαρτίου

Ο Νίκων έδρασε την εποχή του ηγεμόνα Κυντιανού. Γεννήθηκε στη Νεάπολη της Ιταλίας, από πατέρα ειδωλολάτρη και μητέρα χριστιανή, η οποία δεν παρέλειπε να μιλάει στο γιο της για τον Ιησού Χριστό και να τον παιδαγωγεί σύμφωνα με τα ευαγγελικά διδάγματα.

Όταν μεγάλωσε ο Νίκων έγινε στρατιωτικός και η ανδρεία του ήταν παραδειγματική. Εκτός από τα ηθικά και πνευματικά του χαρίσματα, ο Άγιος, ξεχώριζε για το σθένος του και για τις στρατιωτικές του ικανότητες. Άνοιγε λαμπρό μέλλον γι’ αυτόν στο στρατιωτικό στάδιο. Δεν το θέλησε όμως. Σε μία κρίσιμη μάχη μάλιστα ζήτησε τη βοήθεια του Κυρίου ενθυμούμενος τις συμβουλές της χριστιανής μητέρας του. Μετά τη μάχη, επέστρεψε στο σπίτι του νικητής αλλά και αποφασιμένος να βαπτισθεί και να αφοσιωθεί στη διάδοση της χριστιανικής αλήθειας. Η καρδιά του δεν ήθελε να δουλεύει σε αυτοκράτορες που πολεμούσαν την χριστιανική θρησκεία. Αφού λοιπόν συζήτησε με τη μητέρα του, αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη. Έκανε όμως την πρώτη του στάση στο νησί της Χίου, όπου και παρέμεινε μερικές μέρες νηστεύοντας και αγρυπνώντας. Στη συνέχεια και κατόπιν θείας εντολής αποσύρθηκε στο όρος Γάνου, όπου συνάντησε κάποιο μοναχό. Εκεί δέχθηκε το άγιο Βάπτισμα και αφιερώθηκε στην ασκητική ζωή, με εγκράτεια, προσευχή και ιερή μελέτη. Ο εκεί επίσκοπος διέκρινε τα χαρίσματά του και τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Κατόπιν τον έθεσε ηγούμενο 190 αδελφών, για να τους καθοδηγεί. Όταν όμως πέθαναν οι γονείς του πήγε και εγκαταστάθηκε στη Σικελία, όπου ήλθαν και οι 190 μαθητές του. Μαζί με άλλους εννέα, σχημάτισαν μια ευσεβέστατη αδελφότητα. Και όταν ο ηγεμόνας της Σικελίας διέταξε να αλλαξοπιστήσουν, αυτοί «την αυτήν αγάπην έχοντες, σύμψυχοι, το εν φρονούντες» δηλαδή, έχοντας όλοι την ίδια αγάπη μεταξύ τους, με μια ψυχή και με το ίδιο φρόνημα, έλαβαν μαρτυρικό θάνατο.

Ἀπολυτίκιον

Νικήσας τὸν δόλιον, ἀσκητικαῖς ἀγωγαῖς, κανὼν ἐχρημάτισας, τῶν σῶν κλεινῶν φοιτητῶν, ἀκρότητι βίου σου· ὅθεν σὺν τούτοις ἅμα, γεγονὼς ἐν τῇ Δύσει, ἔδυσας ἐν ἀθλήσει, σὺν αὐτοῖς Πάτερ Νίκων, μεθ’ ὧν καὶ κατεφοίτησας αἴγλῃ τῇ ἄνωθεν.