Ο άγιος νεομάρτυς Λουκάς

 

ο Αδριανουπολίτης

23η Μαρτίου

Γεννήθηκε από τον Αθανάσιο και τη Δομνίτσα στην Αδριανούπολη της Θράκης. Σε ηλικία έξι χρονών έμεινε ορφανός από πατέρα και η μητέρα του τον παρέδωσε σε έναν Ζαγοραίο πραγματευτή, με τον οποίο εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Όταν ήταν 13 χρονών ο Λουκάς, φιλονίκησε με ένα τουρκόπουλο έξω από το σπίτι του κυρίου του και το έδειρε. Αυτό το είδαν οι εκεί παρευρισκόμενοι Τούρκοι και όρμησαν με θυμό εναντίον του χριστιανόπουλου. Ο Λουκάς για να αποφύγει την τιμωρία είπε στους Τούρκους: «Αφήστε με και εγώ θα τουρκέψω». Τότε καταλάγιασε ο θυμός των Τούρκων και τον πήγαν σε έναν ευγενή Τούρκο, που πέτυχε τον εξισλαμισμό του. Ελεγχόμενος όμως από τη συνείδησή του, ο Λουκάς ζήτησε τη βοήθεια του κυρίου του από τη Ζαγορά, ο οποίος και προσπάθησε να τον απελευθερώσει με την επέμβαση της Ρωσικής Πρεσβείας. Αλλά η Ρωσική Πρεσβεία για να αποφύγει τυχόν ανωμαλίες, είπε ότι θα δεχόταν τον Λουκά μόνο αν αυτός διέφευγε από το σπίτι του Τούρκου αφέντη του. Πράγματι μετά από λίγες ημέρες ο Λουκάς κατόρθωσε και απέδρασε από το σπίτι του αφέντη του και αφού επιβιβάστηκε σε πλοίο, πήγε στη Σμύρνη, και από εκεί στη Θήρα. Εκεί, με τη συμβουλή ενός πνευματικού ήλθε στο Άγιο Όρος, όπου παρέμεινε αρκετό καιρό. Αφού γύρισε διάφορες Σκήτες και Μονές, τελικά εκάρη μοναχός στη Μονή Σταυρονικήτα. Τον κατέλαβε όμως ο πόθος του μαρτυρίου και αναχώρησε για τη Μυτιλήνη κατά τον Μάρτιο του 1802 μ.Χ. Λόγω κάποιου γεγονότος, η Μυτιλήνη εκείνη την εποχή βρισκόταν σε μεγάλη αναταραχή. Ο Λουκάς, με τις ευχές των Πατέρων του Αγίου Όρους, παρουσιάστηκε στον κριτή της πόλης και ομολόγησε με θάρρος τον Χριστό. Παρά τις κολακείες και τους φοβερισμούς των Τούρκων, ο Θρακιώτης μάρτυρας παρέμεινε αμετακίνητος στην πίστη και την απόφασή του να μαρτυρήσει. Οδηγούμενος προς τον Ναζήρη, στο δρόμο συνάντησε τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης, που τον πήγαιναν στο κριτήριο, έσκυψε, του φίλησε το χέρι και ζήτησε τις προσευχές του. Για την ενέργεια του αυτή, οι συνοδοί Τούρκοι τον έδειραν ανελέητα. Μπροστά στον Ναζήρη, ο Λουκάς με ευτολμία κήρυξε τον Χριστό και κατηγόρησε τη μουσουλμανική θρησκεία. Μετά από τριήμερη προθεσμία, που εξέπνευσε χωρίς αποτέλεσμα για τους Τούρκους, ο Ναζήρης εξέδωσε καταδικαστική απόφαση.

Έτσι στις 23 Μαρτίου 1802 μ.Χ., ο Λουκάς απαγχονίστηκε στη Μυτιλήνη και έλαβε το ένδοξο στεφάνι του μαρτυρίου. Το άγιο λείψανό του παρέμεινε για τρεις ημέρες στην αγχόνη, ενώ στη συνέχεια το έριξαν στη θάλασσα. Εκβράστηκε όμως στην παραλία και ενταφιάστηκε κρυφά από τους χριστιανούς. Τότε ήταν που εκδηλώθηκε και η ευεργητική του χάρη σε ασθενείς της περιοχής.

Περισσότερα...

Δεύτερη περιγραφή βίου Αγίου: Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.