Η αγία Ταβιθά

25η Οκτωβρίου

Στην Ιόππη ήταν μία μαθήτρια του Κυρίου που λεγόταν Ταβιθά. Η λέξη Ταβιθά είναι συριακή και στα ελληνικά ερμηνεύεται «Δορκάς». Το όνομα αυτό έφερε η ευσεβέστατη και φιλάνθρωπη χριστιανή, που ήταν γεμάτη από τις αγαθοεργίες και τις ελεημοσύνες που έκανε. Από τις Πράξεις των Αποστόλων πληροφορούμαστε ότι η Ταβιθά ήταν εξειδικευμένη υφάντρια που κατασκεύαζε χιτώνες και ιμάτια, τα οποία πουλούσε και από τα έσοδα συντηρούσε φτωχούς, χήρες και ορφανά.

Όταν ο απόστολος Πέτρος στα πλαίσια της διάδοσης του Ευαγγελίου έφτασε στη Λύδδα της Παλαιστίνης, συνέβη ν’ ασθενήσει η Ταβιθά και να πεθάνει. Αφού την έλουσαν, την έβαλαν στο ανώγειο. Και ενώ είχαν ετοιμαστεί όλα για την κηδεία της, έγινε γνωστό ότι ο Πέτρος ήταν στη Λύδδα. Τότε δύο απεσταλμένοι τον παρακάλεσαν να έρθει στην Ιόππη. Όταν έφτασε, τον ανέβασαν στο υπερώο όπου ήταν νεκρή η Ταβιθά και εκεί παρουσιάστηκαν σε αυτόν όλες οι χήρες, οι οποίες έκλαιγαν και έδειχναν τους χιτώνες και τα πανωφόρια που είχε φτιάξει η Ταβιθά όταν ήταν μαζί τους.

Συγκινημένος ο Πέτρος, χωρίς να πει τίποτε, τους έβγαλε όλους έξω, γονάτισε και προσευχήθηκε θερμά. Έπειτα είπε: «Ταβιθά, ανάστηθι». Εκείνη άνοιξε τα μάτια της και όταν είδε τον Πέτρο ανασηκώθηκε. Ο Πέτρος τότε της έδωσε το χέρι του και τη σήκωσε. Η νεκρή αναστήθηκε! Αφού κάλεσε τους πιστούς και τις χήρες, τους την παρουσίασε ζωντανή. Αυτό χαροποίησε αφάνταστα τους παρευρισκομένους και το γεγονός διαδόθηκε σε όλη την Ιόππη, με αποτέλεσμα να πιστέψουν πολλοί στον Κύριο.

Από τότε η Ταβιθά έζησε αρκετά χρόνια, γεμάτα αγαθά έργα και ελεημοσύνες. Ο θάνατος τη βρήκε σε βαθιά γεράματα. Και έτσι η φιλάγαθη αυτή γυναίκα έφυγε ειρηνικά και με αγαλλίαση, διότι την αξίωσε ο Θεός να περάσει τη ζωή της ωφέλιμα, γεμάτη πνευματικούς καρπούς.