Ο άγιος νεομάρτυς Δημήτριος

ο Χιοπολίτης

29η Ιανουαρίου

Γεννήθηκε στο Παλιόκαστρο της Χίου το 1780 μ.Χ. από γονείς ευσεβείς, τον Αποστόλη και τη Μαρουλού. Σε νεαρή ηλικία πήγε στην Κωνσταντινούπολη και εργαζόταν κοντά στον αδερφό του Ζαννή, που ήταν έμπορος. Αργότερα αρραβωνιάστηκε και επειδή δεν πήρε τη συγκατάθεση του αδερφού του, εκείνος τον έδιωξε από το κατάστημά του.

Έπεσε σε μεγάλη φτώχεια και θυμήθηκε ότι ο Σέιχ-ουλ-ισλάμης όφειλε στον αδερφό του κάποιο ποσό από αγορά υφασμάτων επί πιστώσει. Έτσι, πήγε στο σπίτι του Τούρκου για να εισπράξει το ποσό ο ίδιος και να το χρησιμοποιήσει. Εκεί, όμως, τον περιποιήθηκε κάποια νεαρή μουσουλμάνα που τον ερωτεύτηκε και του δήλωσε ότι για να την παντρευτεί έπρεπε να γίνει μουσουλμάνος ή αλλιώς θα πέθαινε. Ο Δημήτριος αιφνιδιάστηκε, δέχτηκε τις προτάσεις της και παρέμεινε στο σπίτι αυτό δύο μήνες ως εξωμότης.

Όταν όμως συνήλθε, δραπέτευσε και πήγε στη συνοικία του Σταυροδρομίου, όπου κρύφτηκε σε μια χριστιανική οικογένεια. Συγχρόνως, ειδοποιήθηκε ο αδερφός του Ζαννής και πήγε να τον συναντήσει. Ο Δημήτριος εξομολογήθηκε στον πνευματικό του αδερφού του και έστειλε επιστολή στον πατέρα του στη Χίο, όπου εξιστορούσε όλα τα γεγονότα και τον πόθο του να μαρτυρήσει για τον Χριστό.

Αφού, λοιπόν, κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων, παρουσιάστηκε στον Τούρκο διοικητή και ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό. Οι Χιώτες της Κωνσταντινούπολης μάζεψαν χρήματα για να τον απελευθερώσουν, αλλά ο Δημήτριος τους επιτίμησε και τους συνέστησε να προσεύχονται για να τελειώσει τη ζωή του μαρτυρικά για την πίστη. Παρά τις κολακείες των Τούρκων και τις παρακλήσεις εκείνης της μουσουλμάνας, ο Δημήτριος παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του. Έτσι, μετά από πολλά βασανιστήρια, αποκεφαλίστηκε στις 29 Ιανουαρίου 1802 μ.Χ. Οι χριστιανοί παρέλαβαν το λείψανό του και το έθαψαν με ευλάβεια σε ένα μοναστήρι στο νησί Πρώτη.