Ο άγιος νεομάρτυς Αγγελής

ο Αργείος

3η Δεκεμβρίου

Καταγόταν από το Άργος της Πελοποννήσου και ασκούσε εμπειρικά την ιατρική στην Έφεσο (Κουσάντασι). Ήταν άνθρωπος ευλαβής, φιλήσυχος, φιλακόλουθος και ελεήμονας. Σε κάποια θρησκευτική συζήτηση με ένα Γάλλο, υπεραμύνθηκε την ορθόδοξη πίστη και έφτασε στο σημείο να προκαλέσει επίσημα και δημόσια σε μονομαχία τον άθεο Γάλλο. Θα αντιμετώπιζε τον πάνοπλο αντίπαλό του κρατώντας ξύλο. Τόση εμπιστοσύνη είχε στη δύναμη της πίστης του! Ο άθεος Γάλλος μπροστά στην πίστη του Αγγελή δείλιασε, από φόβο παραιτήθηκε και έφυγε και ο Αγγελής αναδείχθηκε και επίσημα νικητής. Ο Αγγελής εγκατέλειψε τότε το ιατρικό του επιτήδευμα και καταλήφθηκε από λογισμούς υπερηφάνειας για τη νίκη του και βρήκε την ευκαιρία ο μισόκαλος διάβολος να τον πλανέψει.

Ξαφνικά όμως, άγνωστο για ποιο λόγο, το Σάββατο του Λαζάρου του 1813 αρνήθηκε τον Χριστό και δέχτηκε από μόνος του να αλλαξοπιστήσει και να γίνει μωαμεθανός. Η συμπεριφορά του παρουσίαζε μεταπτώσεις επικίνδυνες. Επειδή δημιούργησε επεισόδιο σε καφενείο του Ναυπλίου καθώς βρισκόταν μεθυσμένος, οι αρχές τον εξόρισαν στη Χίο. Εκεί μετανοημένος, έβρεχε κάθε μέρα με δάκρυα μετανοίας τους ναούς και προσευχόταν. Επίσης, έδινε αφορμές στους Τούρκους επιζητώντας το μαρτύριο.

Επιθυμώντας σφοδρά ο Αγγελής να μαρτυρήσει για την πίστη, παρουσιάστηκε σε κάποιο τελωνείο και ομολόγησε ότι ήταν χριστιανός. Οι Τούρκοι τον έδειραν ανελέητα και τον έκλεισαν σιδηροδέσμιο στη φυλακή του κάστρου της Χίου. Κανένα από τα μέσα που χρησιμοποίησαν τότε οι Τούρκοι για να μεταπείσουν τον Άγιο δεν έφερε αποτέλεσμα. Επειδή έμεινε σταθερός στη χριστιανική ομολογία του, αποκεφαλίστηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1813. Το μαρτυρικό του σώμα ύστερα από τρεις ημέρες ρίχτηκε από τους Αγαρηνούς στη θάλασσα.