Η αγία μάρτυς Αγάθη

5η Φεβρουαρίου

Η αγία Αγάθη καταγόταν από το Παλέρμο της Σικελίας και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου (244-251 μ.Χ.), ο οποίος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους διώκτες του χριστιανισμού. Διέλαμπε με την ωραιότητα του σώματος και με το κάλλος της χριστιανικής της ψυχής. Διακρινόταν για το ήθος, την αρετή της και τη δύναμη της πίστης της.

Η οικογένειά της είχε μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία. Σε ηλικία 15 χρονών μένει ορφανή. Η μεγάλη περιουσία που κληρονόμησε και η ομορφιά του σώματος που είχε της βάζουν το ερώτημα: κόσμος ή θρησκεία; Ή συμβιβασμός: κόσμος και θρησκεία; Στη σκέψη της, όμως, βάρυνε ο λόγος του Αδελφόθεου Ιακώβου: «Θρησκεία καθαρή και αμόλυντη μπροστά στον Θεό και Πατέρα είναι αυτή: να επισκέπτεται κανείς ορφανά και χήρες τον καιρό που πάσχουν και να διατηρεί τον εαυτό του αμόλυντο από τον κόσμο». Έτσι έκανε και η Αγάθη.

Αφού «κλώτσησε» τις κολακείες και τις επιτήδειες εισηγήσεις ανθρώπων του κόσμου, οργάνωσε μεγάλη φιλανθρωπική κίνηση και με το επιτελείο της περιέθαλπε τους δυστυχισμένους του τόπου της. Διέθεσε όλα τα υλικά αγαθά που είχε στην κατοχή της σε σκοπούς φιλανθρωπικούς, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο χήρες και ορφανά που είχαν ανάγκη. Ο Θεός, όμως, θέλησε η Αγάθη να δοκιμαστεί ακόμη περισσότερο. Κάποιος έπαρχος, ο Κυντιανός, θέλοντας να απολαύσει τα κάλλη της, προσπάθησε να την πείσει να αλλάξει πίστη και να γίνει γυναίκα του. Η Αγάθη έμεινε ανεπηρέαστη. Η Αγάθη όχι μόνο δεν απαρνήθηκε την αγάπη του Κυρίου, αλλά θέλησε να μαρτυρήσει για Αυτόν. Η Αγία υποβλήθηκε σε πολλά βασανιστήρια. Αφού τη μαστίγωσαν, της έκοψαν τον ένα μαστό, ο οποίος όμως με θαυματουργικό τρόπο αποκαταστάθηκε. Η αγία Αγάθη υποβλήθηκε σε ακόμη πιο φριχτά βασανιστήρια, μέχρι που παρέδωσε το πνεύμα της ενώ βρισκόταν στη φυλακή, λαμβάνοντας το στεφάνι του μαρτυρίου.

Ἀπολυτίκιον

Ῥόδον εὔοσμον, τῆς παρθενίας, νύμφη ἄφθορος, τοῦ Ζωοδότου, ἀναδέδειξαι Ἀγάθη πανεύφημε· τῶν ἀγαθῶν τὴν πηγὴν γὰρ ποθήσασα, μαρτυρικῶς ἐν τῷ κόσμῳ διέπρεψας· Μάρτυς ἔνδοξε, λιταῖς σου θείαις ἀγάθυνον, τοὺς πόθῳ μεγαλύνοντας τοὺς ἄθλους σου.