Η οσία Συγκλητική

5η Ιανουαρίου

Έζησε στην Αλεξάνδρεια τον 4ο αιώνα μ.Χ. Kαταγόταν από ευσεβή και πλούσια οικογένεια. Τα χέρια τους ήταν πάντοτε ανοιχτά προς τους φτωχούς και η μόνη ευχαρίστησή τους ήταν να μένουν στην αγάπη του Θεού και να υπηρετούν με αγάπη τους άλλους ανθρώπους. Τα πατρικά πλούτη έφερναν διακεκριμένους γαμπρούς στο σπίτι τους για την ωραία κόρη τους. Η Συγκλητική, όμως, παρακάλεσε τους γονείς της να μην επιμένουν να παντρευτεί, διότι ήθελε να αφιερωθεί στην αγάπη προς τον πλησίον. Πράγματι, οι ευσεβείς γονείς σεβάστηκαν την απόφαση της κόρης τους. Έτσι, εκείνη εγκατέλειψε τον κόσμο και ακολούθησε την ασκητική ζωή, αφού μοίρασε τα πλούτη της στους φτωχούς. Αφιέρωσε τη ζωή της στην ανακούφιση των ασθενών, των λυπημένων, των ορφανών και των φτωχών.

Στην αρχή ασκήτευε μόνη, για να κρύβει την ενάρετη ζωή της. Μετά όμως από πολλά χρόνια αναγκάστηκε να δεχτεί κοντά της μαθήτριες–μοναχές, που ο Κύριος της έστελνε, για να τις ωφελήσει με τα έργα και τα λόγια της. Πράγματι, οι σωζόμενες διδαχές της, αποσπάσματα των οποίων περιέχονται και στον “Ευεργετινό” (βιβλίο που περιέχει λόγια και διδασκαλίες αγίων Πατέρων), αποτελούν κείμενα ψυχοσωτήρια και σοφά.

Ο πολύς κόπος, όμως, στην ιερή αυτή διακονία έκανε το σώμα της Συγκλητικής ασθενικό. Στα τέλη του βίου της προσβλήθηκε από φρικτή ασθένεια, που κατέφαγε τις σάρκες της. Η Οσία στη δοκιμασία αυτή υπήρξε καρτερική, χωρίς ποτέ να γογγύσει κατά του Θεού. Αναπαύθηκε σε ηλικία 80 χρονών. Κατά μία άποψη, είναι η κόρη που έκρυψε σε πηγάδι για έξι χρόνια τον διωκόμενο άγιο Αθανάσιο τον Μέγα.