Ο άγιος μεγαλομάρτυς Αρτέμιος

20η Οκτωβρίου

Υπηρέτησε το Βυζάντιο ως στρατιωτικός και ως πολιτικός. Διακρινόμενος για τις αρετές και το ήθος του, καθώς και για τις πολιτικές του ικανότητες, τιμήθηκε από το Μέγα Κωνσταντίνο με τον τίτλο του Πατρικίου. Ο αυτοκράτορας μάλιστα τον διόρισε “αυγουστάλιο” (αντιβασιλέα) της Αλεξάνδρειας. Όταν ανέβηκε στην εξουσία ο Ιουλιανός ο παραβάτης, ο Αρτέμιος έφτασε στην Αντιόχεια με όλο το στράτευμά του προς συνάντησή του, ύστερα από σχετική πρόσκληση. Ο Ιουλιανός ξεκίνησε διωγμό εναντίον των χριστιανών της Αντιόχειας. Όταν πληροφορήθηκε ο Αρτέμιος ότι βασανίζονται χριστιανοί και ειδικά όταν είδε να μαστιγώνονται ανηλεώς οι μάρτυρες Ευγένιος και Μακάριος, άσκησε με θάρρος δριμύ έλεγχο στον αυτοκράτορα, ο οποίος δεν ανέχθηκε τέτοια στάση από αξιωματούχο. Έτσι, πρόσταξε τους δήμιούς του να υποβάλλουν τον Αρτέμιο σε φρικτά βασανιστήρια και τελικά να τον αποκεφαλίσουν. Το ιερό λείψανο του Αρτεμίου παρέλαβε κάποια διακόνισσα, η Αρίστη και το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη, στο Ναό του προφήτη Προδρόμου. Εκδικούμενοι οι χριστιανοί, που λάτρευαν κυριολεκτικά τον Αρτέμιο, όταν αργότερα έπεσε μαχόμενος ο Ιουλιανός στον πόλεμο κατά των Περσών, διέδωσαν πως όταν εμφανίσθηκε στη μάχη, τον εφόνευσε ο ίδιος ο στρατηλάτης Αρτέμιος. Είναι ο προστάτης της Αστυνομίας.

Περισσότερα...

Ο τόπος και ο χρόνος της γέννησης του Μεγαλομάρτυρα αγίου Αρτεμίου δεν είναι εξακριβωμένα. Διακρίνεται όμως, ότι κατάγεται από οικογένεια ευγενών της Κωνσταντινούπολης ή των περιχώρων. Γεννήθηκε κατά τους χρόνους του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ήταν πολύ μορφωμένος, στρατιωτικός και σε νεαρή ηλικία τιμήθηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο με τον τίτλο του δούκα και με το αξίωμα του αυγουσταλίου όλης της Αιγύπτου. Ήταν ευσεβής χριστιανός, αγαθός και δίκαιος. Ο Μέγας Κωνσταντίνος εκείνη την περίοδο έκτισε στην Κωνσταντινούπολη τον μεγαλοπρεπή Ναό των αγίων Αποστόλων, με σκοπό να μεταφέρει εκεί τα λείψανα των αγίων Αποστόλων. Πέθανε όμως, πριν πραγματοποιήσει τον σκοπό του και άφησε παραγγελία στον διάδοχό του και υιό του Κωνσταντίνο να πραγματοποιήσει την επιθυμία του.

Ο Κωνσταντίνος όταν πληροφορήθηκε ότι στην Έφεσο βρισκόταν το λείψανο του αποστόλου Τιμόθεου, στη Θήβα του Λουκά και στην Πάτρα του Ανδρέα, ανέθεσε στον Αρτέμιο τη μεταφορά τους στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Αρτέμιος έφερε στην Κωνσταντινούπολη τα λείψανα του Τιμοθέου και του Λουκά, αλλά στην Πάτρα συνάντησε αντίσταση και άρνηση εκ μέρους των κατοίκων της οι οποίοι όχι μόνο σεβόντουσαν και τιμούσαν το λείψανο του Αποστόλου Ανδρέα, ο οποίος μαρτύρησε εκεί, αλλά είχαν και οικονομικό συμφέρον από τους πολλούς προσκυνητές. Ο Αρτέμιος, χωρίς να μεταχειριστεί βία, προσπάθησε να τους δώσει να καταλάβουν, ότι η διαταγή του αυτοκράτορα δεν είναι δυνατόν να μην εκτελεστεί. Τους συμβούλευσε να υπακούσουν ζητώντας από τον αυτοκράτορα κάποιο αντάλλαγμα για την πόλη τους. Αποφάσισαν λοιπόν, καθώς είχαν πρόβλημα με το νερό, να ζητήσουν να μεταφερθεί νερό από το Παναχαϊκό όρος, Ο Αρτέμιος μεσολάβησε και ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος έστειλε χρήματα και ανέθεσε στον Αρτέμιο την κατασκευή του υδραγωγείου, το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Ο Αρτέμιος αφού ολοκλήρωσε το έργο στην πόλη των Πατρών, παρέλαβε το λείψανο του αγίου Ανδρέα τον Μάιο του 353 μ.Χ. και το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη.

Τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο διαδέχθηκε μετά το θάνατό του, ο Ιουλιανός ο παραβάτης, ο οποίος θέλησε να επαναφέρει την ειδωλολατρία. Κατεδίωκε σκληρά και τους χριστιανούς και την χριστιανική θρησκεία. Κατά το 362 μ.Χ. ο Ιουλιανός, κάνοντας εκστρατεία εναντίον των Περσών, βρέθηκε στην Αντιόχεια όπου μια μέρα, διώκοντας τους χριστιανούς, δίκασε και βασάνισε δύο ιερείς, τον Ευγένιο και τον Μακάριο. Την ίδια μέρα έφτασε από τη Συρία ο Αρτέμιος, ο οποίος βλέποντας τα βασανιστήρια των ιερέων επενέβη, λέγοντας στον Ιουλιανό: «Βασιλιά, γιατί αναγκάζεις αγίους ανθρώπους να αρνηθούν την θρησκεία τους και τους βασανίζεις άδικα;» Ο ασεβής Ιουλιανός θύμωσε με τα λόγια του Αρτεμίου, διέταξε να τον συλλάβουν και του ανακοίνωσε ότι αν δεν θυσιάσει στα είδωλα θα τον θανατώσει. Ο Αρτέμιος με θάρρος και παρρησία, αρνήθηκε να ατιμάσει την πίστη του στον Χριστό αρνούμενος τους θεούς των ειδώλων. Ο Ιουλιανός διέταξε να βασανιστεί με διάφορους τρόπους ο Αρτέμιος, ο οποίος ευχαρίστως δέχτηκε το μαρτύριο. Φυλακίστηκε για 15 μέρες χωρίς νερό και ψωμί. Ο Αρτέμιος στη φυλακή προσευχόμενος είδε σε όραμα τον Χριστό, ο οποίος τον ενθάρρυνε και του θεράπευσε τις πληγές του. Όταν μετά από 15 ημέρες τον παρουσίασαν μπροστά στον Ιουλιανό, ο αυτοκράτορας εξεπλάγη με την καλή υγεία του. Αφού για άλλη μια φορά ο Αρτέμιος αρνήθηκε την πρόταση του αυτοκράτορα, να αφήσει την πίστη του Χριστού, ο Ιουλιανός διέταξε να ξαπλώσει σε ένα μάρμαρο. Επάνω του έριξαν άλλο βαρύ και μεγάλο μάρμαρο. Ακούστηκαν να τρίζουν και να συνθλίβονται τα κόκκαλα του Αγίου και να ξεχύνονται τα σπλάχνα του. Εκεί, έμεινε πλακωμένος ένα ημερόνυκτο. Την επόμενη κύλησαν το μάρμαρο με τη σιγουριά ότι είχε πεθάνει. Αλλά ω του θαύματος, σηκώθηκε με το σώμα πεπιεσμένο και λεπτό σαν σανίδι και άρχισε πάλι να ελέγχει και να επιτιμά τον Ιουλιανό. Ο παράφρων όμως Ιουλιανός, παρόλο που είδε τη δύναμη της χριστιανικής πίστης ολοφάνερα, δε μετανόησε, αλλά διέταξε και αποκεφάλισαν τον Αρτέμιο, οποίος τελείωσε την ζωή του με το στέφανο της δόξης του μεγαλομάρτυρα και Αγίου την 20 Οκτωβρίου 362 μ.Χ. σε ηλικία 40 ετών περίπου. Αλλά και ο Ιουλιανός δεν πρόλαβε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη καθώς σκοτώθηκε μετά από 9 μήνες απαλλάσσοντας τον Χριστιανισμό από βασανισμούς και διώξεις.

Το άγιο λείψανο του Αρτεμίου παρέλαβε η διακόνισσα Αρίστη, η οποία μετά τον θάνατο του Ιουλιανού το απέστειλε στην Κωνσταντινούπολη όπου και απετέθη στον Ναό του τιμίου Προδρόμου.

Ο άγιος Αρτέμιος είναι ο προστάτης της Ελληνικής Αστυνομίας και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ἀπολυτίκιον

Εὐσεβείας τοῖς τρόποις καλλωπιζόμενος, ἀθλητικῆς ἀγλαΐας ὢφθης σοφὲ κοινωνός, πρὸς ἀγῶνας ἀνδρικοὺς παραταξάμενος· ὅθεν ὡς λύχνος φωταυγής, τῶν θαυμάτων τὰς βολάς, ἐκλάμπεις τῇ οἰκουμένῃ, Ἀρτέμιε Ἀθλοφόρε, πρὸς σωτηρίαν τῶν ψυχῶν ἡμῶν.