Η απόφαση δική σου

 

Τρία ολόκληρα χρόνια περιόδευες στις πόλεις και στα χωριά κηρύττοντας. Τρία ολόκληρα χρόνια θαυματουργούσες γιατρεύοντας αρρώστους. Τρία ολόκληρα χρόνια στεκόσουν δίπλα σε όποιον Σε είχε ανάγκη. Μοιάζει σχεδόν βέβαιο το γεγονός πως όλοι οι Ιουδαίοι είδαν με τα μάτια τους ή άκουσαν για κάποιο θαύμα Σου. Ίσως να ήταν και από τα κοντινά τους πρόσωπα οι θεραπευμένοι. Δεν είναι απίθανο να ήταν παρόντες σε κάποια από τις ομιλίες Σου. Πιθανώς να χορτάσανε και από τα ψωμιά και τα ψάρια που ευλόγησες και πολλαπλασίασες. Γι’ αυτό και μόλις άκουσαν ότι έρχεσαι στα Ιεροσόλυμα, έτρεξαν να Σε προϋπαντήσουν, να Σε υποδεχθούν ως βασιλιά.

Κι όμως, τι παράξενο! Λίγες μέρες αργότερα όλα άλλαξαν. Ενώ ήθελαν να Σου φορέσουν στέμμα, αντ’ αυτού Σου έβαλαν ακάνθινο στεφάνι στο κεφάλι Σου. Αντί για σκήπτρο βασιλικό, Σου έδωσαν καλάμι για να Σε κοροϊδέψουν. Αντί να βγαίνουν από τα χείλη τους λόγια ευχαριστίας και δοξολογίας για τις ευεργεσίες Σου, αυτοί φώναζαν «ἆρον ἆρον, σταύρωσον αὐτόν» (Ιωαν. ιθ’ 15).

Πόσο εύκολα αλλάζει γνώμη ο άνθρωπος! Πόσο ευμετάβλητοι είμαστε! Ξυπνάμε και αποφασίζουμε να περάσουμε τη μέρα μας μαζί Σου. Και στο ενδιάμεσο Σ’ έχουμε ξεχάσει. Σ’ έχουμε προδώσει. Δεν διαφέρουμε από τον όχλο των Ιουδαίων. Στην πρώτη δυσκολία Σ’ αρνιόμαστε. Ντρεπόμαστε να Σε ομολογήσουμε όπως ο Πέτρος μπροστά στην παιδίσκη.

Πλησιάζουν και φέτος τα άγια Πάθη Σου. Και καλούμαι κι εγώ να Σ’ ακολουθήσω ως τον Σταυρό. Είναι ανηφορική και κουραστική η διαδρομή. Ίσως και περισσότερο σε σχέση με πέρυσι. Θέλω όμως, Χριστέ, να είμαι μαζί Σου φέτος. Να μείνω πλάι Σου μέχρι το τέλος. Να  μην σε αφήσω στα μισά της διαδρομής.

Βλέπω όμως πως δυσκολεύομαι. Ζητάω τη βοήθειά Σου. Τη συμπαράστασή Σου. Κάνω μια προσευχή να ηρεμήσω μέσα μου. Μελετάω τα γεγονότα των ημερών για να αντιληφθώ το βάθος της αγάπης Σου. Συναντώ τους φίλους μου για να πάρω κουράγιο. Μα πάνω απ’ όλα, έρχομαι στον Ναό. Και Σε παρακαλώ να με βοηθήσεις να μείνω κοντά Σου ξάγρυπνος τις μέρες αυτές. Να συμμετέχω με όλη μου την καρδιά στα Πάθη Σου.

Άλλη μια Μεγάλη Εβδομάδα ήδη ξεκίνησε. Εσύ θα ξεκινήσεις να ανέβεις στον Γολγοθά μαζί με τον Χριστό; Ή κάποια στιγμή θα κατηφορίσεις για να συναντήσεις τον όχλο; Η απόφαση είναι δική σου και μόνο.